Over Jan Latinne

Mijn geboortedorp Hamont is en blijft nog altijd mijn belangrijkste inspiratiebron. In het kind is de kiem aanwezig van wat de volwassene ooit zal worden (Martinus Nijhoff).

Jan Latinne aan de zee

Geboortedorp Hamont

Ik groeide erop in een warme geborgenheid en in een zorgeloze vrijheid. De straat was ons speelplein. Ik ervaarde mijn jeugd als een soort aards paradijs.  In mijn herinneringen is die wereld van destijds nog altijd stralend aanwezig. Natuurlijk zijn er daarna nog vele invloeden bijgekomen. Maar de kiem ligt in mijn geboortedorp.

Jan Latinne aan de zee

Commisaris Jean-Claude Lissieux

In de zomer van 2014 werd Jan uitgenodigd voor een retrospectieve in L’espace d’art contemporain in Bédarieux. In de straten van dit klein Zuid-Franse dorpje-midden in de uitgestrekte wijngaarden- heb ik ook groete beelden-olifanten in polyester-tentoongesteld die het stadsbestuur aangekocht werden.

Commisaris Jean-Claude Lissieux schreef over mij het volgende: L travail de création de l’artiste exprime avec force la joie un jour d’été.

Jan Latinne aan de zee

Journalist Luc Cops schreef over mij ’t volgende:

Jan Latinne werd als jonge kunstenaar opgevangen in ’t veilige nest van Kunstkring Heikracht waarvan hij nog altijd lid is. Hij heeft ook altijd intense contacten onderhouden met andere kunstenaars. Hij exposeerde met Herman Brood en met Cobra-kunstenaars Corneille en Appel e.a.. Kunstenaars die hem beïnvloed hebben.