Er is vaker dan wij denken een boeiende expo in de eigen omgeving. Vanuit mijn woonplaats As heb ik er een paar geselecteerd.

KLEUR en PLASTIEK

SCHUNCK Glaspaleis, Heerlen (NL)

Johan Arnold Schunck is de grondlegger van een handweverij die hij in 1874 stichtte op het Kerkplein in Heerlen.

Verscheidene generaties Schunck breidden de weverij uit maar in de jaren 60-70 stortte de Heerlense economie in als gevolg van de mijnsluitingen. Ook met Schunck ging ’t snel bergaf en uiteindelijk kwam het gebouw leeg staan .  Dankzij de gemeente werd ’t gebouw gered. Een grondige renovatie, mede dankzij de activiteiten W. Arets en J. Coenen, toverde het gebouw om tot een heus museum: het Glaspaleis. Tot 25 september loopt er ’n  expo van KEITH HARING

GLO’ART kunstencentrum, Lanaken (B)

Ontstaan als een sociale en culturele non-profit organisatie voor talentvolle artiesten groeide het uit tot een kunstencentrum en kunstgalerie. Een uit de hand gelopen hobby van de succesvolle Nederlandse zakenman Willy Gilissen groeide uit tot  een groot kunstpark. Info 003289203592.

FREDDY TSIMBA, CC Maasmechelen (B)

Freddy Tsimba (Kinshasa 1967), afgestudeerd aan de Accadémie de Beaux-Arts de Kinshasa (monumentale kunst) vervolledigde  zijn studies bij verscheidene metaalgieters. Hij werkt met brons en recuperatiematerialen en toont in zijn werk de tragiek van oorlog en geweld. Maar tegelijkertijd is hij een vredesapostel. Hij staat bekend voor zijn sculpturen uit hulzen en schietpatronen en voor zijn machete-huizen.

Tegen de buitenmuren van het Koninklijke museum voor Midden-Afrika (Tervuren) staan 8 grote beelden van hem opgesteld. Tot 10 juni in CC Maasmechelen.